Select Page
V nedeljo, 26. 3. 2023, je pet dijakov SGGOŠ.StG v spremstvu prof. Aleksandra Lazića in prof. Vanje Zidar Šmic prispelo v Sestri Levante v Italiji, kjer je potekalo srečanje v okviru projekta Erasmus+ STEAM.  Prvi delovni dan so se dijaki preizkusili v plesu, družabnih in športnih igrah za slepe.

V ponedeljek, 27. 3. 2023, so dijaki igrali torball (goalball), ekipni šport za slepe in slabovidne, sedečo odbojko in se preiskusili v hoji s prekritimi očmi s pomočjo palice za slepe.

V torek, 28. 3. 2023, so se dijaki z vlakom odpravili na izlet v bližnje letoviško mestece Rapallo, kjer so najprej obiskali Golf klub. Tam so doživeli topel glasbeni sprejem in se nato preiskusili v golfu, športu, ki ga povsem enakovredno igrajo tudi osebe s posebnimi potrebami. Na koncu so se odpravili še na obalo in se popeljali s posebnim čolnom, dostopnim tudi osebam na invalidskih vozičkih.

V sredo, 29. 3. 2023, so dijaki začeli dan z učenjem znakovnega jezika. Naslednja aktivnost je bila delavnica robotike, kjer so dijaki po skupinah projektirali obesek za ključe z napisom v brajici, ki ga bodo natisnili v 3D tiskalniku. Na koncu pa so se še odpravili na ogled plaž, ki so dostopne tudi osebam na invalidskih vozičkih.

V četrtek, 30. 3. 2023, so se dijaki udeležili delavnic za 3D modeliranje in tiskanje, virtualno resničnost za starejše občane in oblikovanje gline. Po kosilu pa so se odpravili po centru Sestri Levante, da bi preverili, kako so urejeni dostopi do restavracij in barov ter poti za invalide. Ena skupina dijakov pa je testirala zapestnice za slepe, ki jih razvijajo v tem projektu.

V petek, 31. 3. 2023, so se dijaki zjutraj najprej odpravili na ogled zgodovinskega in etnografskega muzeja v Sestri Levante. Po vrnitvi v šolo so dijaki tekmovali v kvizu o poznavanju Italije. Naš dijak Aleksander je osvojil odlično 2. mesto. Tik pred slovesom so nam razdelili še obeske za ključe, ki so jih natisnili v 3D tiskalniku.

Filmčki z različnih dejavnosti:

Dostopnost