Select Page

Ste  na tem prijaznem spletnem mestu čisto po naključju ali namenoma? Kakor koli, iskreno dobrodošli na spletni strani SGGOŠ Ljubljana.

In kdo smo SGGOŠ-evci?

SGGOŠ-evci smo dijaki in učitelji, ki na čudoviti lokaciji na Dunajski cesti 102 v Ljubljani ohranjamo več kot 100-letno tradicijo izobraževanja na področjih gradbeništva in geodezije, zadnjih deset let pa nam dela družbo tudi mlad, a zelo perspektiven izobraževalni program okoljevarstva.

Gradbeništvo in geodezija se po zelo dolgem času krize zopet in odločno postavljata na noge. Gradbeniška dejavnost, ki se je pred desetletjem v Sloveniji skorajda sesula v prah, ponovno postaja velik in stabilen gospodarski dejavnik, ki v zadnjih dveh letih na vso moč kliče po novih strokovnih kadrih. Odločitev biti gradbenik je danes in dolgoročno prav gotovo ena najboljših.

Okoljevarstvo je glavna tema časa, v katerem živimo in ustvarjamo. Okoljevarstvo je tema, ki iz dneva v dan polni medijske vsebine. Okoljevarstvo je tema, kjer je zaenkrat veliko več vprašanj kot odgovorov in rešitev, od teh pa je odvisen celo naš obstoj.  Največje vprašanje silovitega tehnološkega razvoja ni, kako narediti nekaj še bolj novega in naprednega, ampak kako s temi postopki ne uničiti našega lepega planeta Zemlje. Prav zato biti okoljevarstvenik ni le poklic, ampak poslanstvo v najžlahtnejšem pomenu besede.

Dijaki in učitelji na SGGOŠ smo ambiciozni, ustvarjalni, spoštljivi in predvsem ponosni na pomembno vlogo, ki jo imamo v družbi.

 

Gvido Jager

ravnatelj SGGOŠ Ljubljana

Ravnateljev nagovor ob informativnem dnevu 2019
Dragi bodoči dijakinje in dijaki SGGOŠ, lepo pozdravljeni na naši spletni strani.

Želite postati gradbenik, geodet ali okoljevarstvenik? Odločitev »za« je več kot odlična! Zakaj že?

Zato, ker je odločitev za gradbeniški, geodetski ali okoljevarstveni poklic v tem trenutku ena od najbolj smelih in perspektivnih odločitev za vašo življenjsko profesionalno pot. Nekaj namigov v podporo tej trditvi:

– Slovensko gradbeništvo in geodezija sta se po dolgoletni krizi končno postavila nazaj na noge in »novi gradbeniki« vseh smeri in stopenj izobrazbe so že danes na trgu delovne sile  iskani kot nikoli v tem tisočletju. Za vašo odločitev je pomembno vedeti tudi, da so maturantom naše šole možnosti nadaljnjega študija povsem odprte tako v smeri arhitekture, gradbeništva, geodezije, okoljevarstva in v večino ostalih tehnično-naravoslovnih smeri.

– Okoljevarstvo v najširšem pomenu besede je v tem času najbolj aktualna tema človeštva oz. obstoja našega planeta. Okoljevarstvo je poklic prihodnosti. Biti okoljevarstvenik je mnogo več kot le služba, je življenjski slog in življenjsko poslanstvo.

Da boste naš SGGOŠ začutili še od blizu, prisrčno vabljeni na informativni dan, kjer vam bomo naše delo in šolski utrip predstavili na način, da boste 1. septembra 2019 brez zadrege in dvomov postali ponosni SGGOŠ-evci.

Ravnatelj Gvido Jager

Ravnateljev nagovor ob začetku šolskega leta 2017/18
Dijakinje in dijaki SGGOŠ Ljubljana,

ŠOLA ni kar nekaj! S tem se verjetno strinjamo vsi, vendar vsak na svoj način, ane?

Le eden od načinov je naslednji: ŠOLA je pravzaprav privilegij, v našem okolju celo samoumevni privilegij, kakršnega uživa zelo majhen delež svetovne človeške populacije. Žal samoumevnost praviloma ni spoštovana, zato tudi šolo marsikdo jemlje bolj kot nebodigatreba, namesto kot na pladnju ponujeno brezmejno bogastvo informacij in znanj, ki jih je potrebno le vzeti in jih v življenju koristno uporabiti.

Zakaj sploh šola?

Zato, ker te opremlja z znanjem za življenje. Oguljena fraza? Mogoče res, ampak: človek se rodi z barvo oči in kože, s svojim unikatnim prstnim odtisom, z določeno telesno višino, človek se rodi z edinstvenim zunanjim videzom, hkrati pa se človek, žal, rodi brez kakršnih koli védenj in znanj.
Šola človeka opremlja le z abecedo znanj, s katero lahko vsak posameznik napiše svojo življenjsko zgodbo o uspehu. Ni ga človeka na tem planetu, niti med vami, drage dijakinje in dijaki, ki si ne bi želel biti v življenju uspešen in spoštovan. Predpogoj za oboje je védenje in znanje v čim širšem pomenu besede. Seveda drži, da šola ni niti približno edini vir znanja, prav gotovo pa šola ponuja najkrajšo in najbolj preprosto pot do osnovnih znanj, ki človeku omogočajo biti v življenju ustvarjalen, kritičen, podjeten, sočuten, spoštljiv in še vse tisto, kar se pričakuje od vsestransko uspešnega človeka.
Drage dijakinje in dijaki, zavedajte se, znanje ni dolžnost, kot to marsikdo napačno razume, znanje je vaša absolutna pravica. In te pravice si vzemite, kolikor je le mogoče veliko.

Pri tem vam bomo učitelji SGGOŠ Ljubljana v vsakem trenutku stali ob strani in z največjim veseljem bomo ponosni na vas in vaše/naše skupne uspehe.

Srečno in veselo v šolskem letu 2017/18.

Gvido Jager, ravnatelj,
in učitelji SGGOŠ

Radio Gorenc: Povabili smo na kavo Gvido Jager - 1. del

Ravnateljev nagovor ob začetku šolskega leta 2016/17
 

Drage dijakinje, dragi dijaki,

spet 1. september in z njim novo šolsko leto. :-)

Težko verjamem, da kogar koli od Vas prvi šolski dan pušča ravnodušnega. Zelo verjetno je to za vas celo eden najbolj vznemirljivih datumov v letu: bolj vznemirljiv kot praznovanje rojstnega dne ali pričakovanje novega leta, vznemirjenje ob 1. septembru je mogoče celo večje kot pri nakupu novega »telefonskega pametnjakoviča« .

Le zakaj?

Zato, ker je 1. september simbolično in v resnici mnogo več kot kateri koli od ostalih 364 dni v letu: ta dan pomeni nov začetek in novo priložnost, novo stopničko k samostojnosti, pomeni veliko priložnost za nova znanja in izkušnje. Ta datum pravzaprav iz leta v leto določa pot v vašo prihodnost in uresničitev vaše osebne življenjske vizije.

Življenjska vizija pa ni nekaj, kar bi našli kjer koli in kadar koli. Tudi v šoli ne. Šola je le bližnjica do nje.

Zato Vam, drage dijakinje in dragi dijaki, v tem šolskem letu ne želim le uspešno opravljenega letnika in mature. Želim Vam veliko več: da s pomočjo šole, učiteljev in dijakov, ki šolo predstavljamo in soustvarjamo, najprej zgradite samega sebe in se hkrati vsaj za korak ali dva približate uresničitvi svoje življenjske vizije.

Vaš uspeh je odvisen le od vas samih. Vse ostalo so izgovori.

Ravnatelj Gvido Jager s sodelavci

Ravnateljev nagovor na podelitvi spričeval poklicne mature in zaključnega izpita, 4. julij 2016
Drage maturantke in maturanti, dragi zaključniki, spoštovani starši, sestre, bratje in ostali spremljevalci, spoštovane kolegice in kolegi ter ostali prisotni,

ta nagovor bom pravzaprav začel z eno veliko čestitko, ki jo bom razdelil na tri neenake dele:

Delček čestitke pripada kolegicam in kolegom profesorjem, ki ste zelo uspešno do maturitetnega spričevala pripeljali generacijo maturantov 2016, sledi čestitka staršem in ostalim skrbnikom, ki ste se skoraj 20 let trudili in trdno verjeli, da bodo vaši otroci enkrat res prišli do mature, zaključnega izpita in s tem  do poklica  in, seveda, nenazadnje, daleč največji  delež čestitke pripada prav vam, drage maturantke, maturanti in zaključniki, ki ste v vseh teh dolgih letih šolanja iz sebe, otroka in mladostnika, naredili spoštovanja vrednega človeka z maturo srednje strokovne šole ali z zaključnim izpitom srednje poklicne šole in si s tem pridobili tudi poklic. Zato smo danes lahko vsi upravičeno in z veseljem ponosni na vas.

Dragi maturanti in zaključniki, prav nič ne pretiravam, če rečem, da ste danes stopili na pot profesionalnega življenja. Od danes dalje prevzemate nase eno največjih odgovornosti, ki pripadajo odraslemu in zrelemu človeku, to je poklicna odgovornost. Odgovornost in spoštovanje gresta z roko v roki, zato vam obojega želim veliko in še več.

Kot sem dejal že na maturantskem plesu, takrat je bilo sicer vse skupaj bolj simbolično, danes pa je simbolika postala realnost, v življenju in na svoji karierni poti vztrajno sledite svojim lastnim vizijam, izborite si samostojnost in avtonomnost, mislite in odločajte se z lastno glavo in v pravem trenutku na pravem mestu uporabite vse svoje znanje in moč; če pa boste temu dodali še kanček spontane norosti, je cilj, biti v življenju uspešen in na svoji  karierni poti dober, odličen ali celo vrhunski, skoraj zagotovljen. No, tisti skoraj pa je verjetno res odvisen od zvezd, a računajte na pregovor, ki pravi, da je sreča vedno na strani pogumnih.

Sam osebno, kot učitelj, in verjamem  da govorim tudi v imenu svojih kolegic in kolegov profesorjev, trdno verjamem, da boste prav vsi po vrsti  že v bližnji prihodnosti, in čas hitro teče, postali zelo uspešni  ljudje.  Uspešnost pa bo še prej zagotovljena v primeru, ko ne boste ponavljali  napak generacij pred vami, vključno z mojo generacijo, seveda. Sliši se enostavno, a verjemite mi,  neponavljanje napak starejših, kljub temu da zanje veste in se nad njimi nemalokrat celo zgražate, je vse prej kot lahko opravilo.

Za konec si upam upati in verjeti, da vam bo SGGOŠ ostala v spominu kot prijazna, kakovostna in zaupanja vredna sopotnica vašega t.i. šolskega dela življenja.

Z vašim današnjm odhodom iz šole boste postali pomemben del njene lepe, dolge in uspešne zgodovine.

Srečno v življenju!

Ravnateljev nagovor na podelitvi spričeval poklicne mature in zaključnega izpita, 4. julij 2016

Radio Gorenc: Povabili smo na kavo Gvido Jager - 2. del

Dostopnost