Select Page

Dijaki 1. letnika strokovne gimnazije so se 12. 4. 2023 odpravili na zgodovinsko – geografsko ekskurzijo v Trst. Prof. Tomaž Pšenica jim je kot izkušeni vodič odkril kotičke, ki jih sami verjetno ne bi odkrili. Prvi postanek smo naredili na vrhu griča Vejna, kjer stoji Marijino svetišče, rimskokatoliška cerkev, ki jo Tržačani zaradi posebne oblike imenujejo sirček, in od koder se razprostira čudovit pogled na Trst ter celoten Tržaški zaliv.
Nato smo se spustili do gradu Miramar, ki se nahaja okoli 6 km od Trsta, in stoji na vzpetini nad morjem. V 19. stoletju ga je dal zgraditi nadvojvoda Ferdinand Maksimiljan Habsburški, brat cesarja Franca Jožefa. Izvor imena gradu v španščini pomeni pogled na morje, saj naj bi se morje videlo skozi vsako okno. Vsi lastniki oz. prebivalci gradu vključno s prvim, Ferdinandom Maksimiljanom, so doživeli tragično usodo, zato se je gradu prijel sloves, da je preklet. Grad smo si ogledali samo od zunaj, smo se pa sprehodili po poteh grajskega parka, kjer med drugim na 22 hektarih uspevajo tudi redke eksotične rastline, ki jih je Ferdinand Maksimilijan prinesel s svojih potovanj. V parku smo poleg dreves in cvetja videli še ribnike, fontane in kipe.
Naš zadnji postanek je bil v centru Trsta, kjer smo se najprej sprehodili do tržaške sinagoge, ki je ena največjih v Evropi. Sledil je ogled pravoslavne cerkve, kjer smo imeli srečo in si lahko ogledali tudi njeno notranjost. Pot nas je nadalje vodila do kipa irskega književnika Jamesa Joycea, ki je dobro desetletje živel v Trstu. Kip se nahaja v bližini Ponte Rossa, kamor so se od sredine 60. let pa do začetka 90. let 20. stoletja zgrinjale stotisočglave množice kupcev iz Slovenije, Hrvaške in vse do Makedonije, ki so takrat živeli v skupni državi Socialistični federativni republiki Jugoslaviji. Tu se je namreč na veliko kupovalo predvsem kavbojke, kavo in druge dobrine, ki jih je v socializmu primanjkovalo. Sledil je kratek postanek pred luksuznim hotelom Plaza. Prof. Tomaž Pšenica se je uspel dogovoriti za kratek ogled hotelskega preddverja. Naš predzadnji postanek je bil rimski amfiteater, kjer so dijaki ponovili glavne značilnosti antičnega gledališča. Popotovanje smo končali na Trgu enotnosti Italije (it. Piazza dell’Unità d’Italia). Trg je odprt proti morju, s treh strani pa ga obkrožajo veličastne palače. Pozornost je pritegnila predvsem palača Stratti, katere pritličje od samega začetka zaseda znamenita tržaška kavarna. Seveda smo morali tamkajšnje dobrote preizkusiti tudi sami.
Po koncu ogleda so imeli dijaki nekaj prostega časa za kosilo, česar so bili izjemno veseli. Sledil je povratek domov, dijaki pa so bili enotnega mnenja, da bi takšen izlet z lahkoto ponovili.

Dostopnost