Select Page

SGGOŠ.StG je od 9. do 13. 10. 2023 gostila mednarodno srečanje v okviru projekta Erasmus + STEAM.  Prišlo je 17 učiteljev in 29 dijakov iz Belgije, Grčije, Italije, Portugalske in Švedske. Dijake so gostile družine dijakov SGGOŠ.StG. Srečanje je otvoril ravnatelj Gvido Jager. Prvi dan je potekala delavnica o predpisih za vključujočo gradnjo. Nato je bil dijakom predstavljen tek za slepe, v katerem so se tudi sami preizkusili. Sledila je predstavitev slepega študenta Tadeja Gruma, Lana Kotar pa je predstavila Zavod IRIS. Ob koncu so se dijaki preizkusili še v ovirantlonu.

Po malici so se dijaki preizkusili v manevriranju z invalidskim vozičkom, kjer so na lastni koži občutili pomen prilagojenosti javnih zgradb, se poskusili v znakovnem jeziku gluhih ter odkrivali rešitve skozi družabne igre, prilagojene za slepe in slabovidne osebe.

Drugi dan je bil zelo športno obarvan, zjutraj smo pričeli s sedečo odbojko in goalballom, nadaljevali z boccio ter igrali košarko s svetovnimi prvaki med gluhimi, končali pa z nogometom, odbojko ter badmintonom. Sledila je predstavitev Slovenske gluhe košarkaške ekipe pod vodstvom Mihe Zupana – dijaki so se tudi sami preizkusili v gluhi košarki.

Vmes so se skupine dijakov in profesorjev ukvarjale z vsakodnevnimi problemi oseb z omejitvami ter možnimi rešitvami.

V sredo, 11. 10. 2023, smo se odpravili na ogled Postojnske jame. Z vmesnim postankom v Predjamskem gradu smo nadaljevali pot do Pliskovice, vasi kamna, kjer smo imeli vodeni ogled in degustacijo medu.

V četrtek, 12. 10. 2023, smo gostujoče dijake in učitelje peljali po Ljubljani. Dijaki naše šole so gostom predstavljali glavne znamenitosti mesta. Vmes smo se ustavlili še v mestni hiši, kjer nas je sprejel župan Zoran Janković, ga. Alenka Žagar pa nam je predstavila aktivnosti v Ljubljani za naziv WHO Starejšim prijazno mesto. Potepanje po mestu smo končali z ogledom Narodnega muzeja Slovenije. Dan se je zaključil s Slovenskim večerom v naši športni dvorani.

V petek, 13. 10. 2023, na zadnji dan druženja, so se gostujoči dijaki in učitelji najprej pomerili v kvizu Kako dobro poznam Slovenijo. Prva tri mesta so zasedli portugalska dijakinja ter italijanski in grški dijak. Sledile so paraolimpijske igre v različnih disciplinah. Po koncu iger je ravnatelj Gvido Jager vsem sodelujočim dijakom podelil medalje, narejene v šoli. Zatem smo pomahali v slovo našim gostom in jim zaželeli srečno pot.
 
Dostopnost