Select Page

Arhiv se nahaja v Grubarjevi palači, ki je bila prvotno namenjena prvi tehnični šoli v Ljubljani. Imela je dve učilnici ter kabinete in stanovanja za učitelje. Ogledali smo si stavbo, ki ima zanimivo elipsoidno stopnišče z lepimi štukaturami. Bivša učilnica, v kateri smo si pogledali film o izumrli obrti peric v Ljubljani, ki je bil posnet leta 1959 je bila včasih od tal do stropa poslikana. V pritličju smo obiskali restavratorstvo delavnico, kjer obnavljajo vse vrste zgodovinskih virov na papirju. Od blizu smo si lahko pogledali stare načrte.

Nato so nas skozi čitalnico odpeljali v arhiv, kjer hraniji urbarje iz 17. stoletja, ki so bili spisani z namenom natančnega pobiranja davkov ter karte Franciscejskega katastra iz 18. stoletja, na katerih so zapisane številke parcel, hiš, označenem glavne fasade stavb in iz kakšnega materiala so zgrajene stavbe.

Ogledali smo si hišo arhitekta Jožeta Plečnika v Trnovem ter spoznavali njegovo življenje in delo. Prostori so opremljeni z originalnim pohištvom in njegovimi osebnimi predmeti. Ugotovili smo, da je naš arhitekt že takrat uporabljal reciklirane elemente in s tem gradil trajnostno arhitekturo.

Udeležil smo se razstave “Arheologija, pa take fore”. Na ogled so postavljeni najbolj zanimivi predmeti, ki so jih odkrili na slovenskih tleh oz. v tleh: deblak iz železne dobe, piščal iz kosti jamskega medveda, rimske in srednjeveške novce, žare pokojnih, keltske oklepe in čelade, vaško situlo, rimsko posodje in steklovino, mnoge okrasne predmete ter srednjeveške meče. Ogled smo zaključili ob egipčanski mumiji. Na koncu pa so dijaki pomerili oz. se zavili v rimsko tuniko. Arheološka zbirka je zelo zanimiva in slikovita. Ugotovili smo, da je človek od samih začetkov bil usmerjen v razvoj, med tem ko si je želel olajšati in polepšati življenje z novostmi. Stalno je moral biti vztrajen, prilagodljiv in iznajdljiv.

Mentorici: prof. Karin Prodan in Alenka Petrič

Dostopnost